RechtOp

Gastlessen

RechtOp verzorgt interactieve gastlessen voor middelbare scholieren en  mbo-studenten. We spelen in de gastlessen een echte rechtszaak na. De gastlessen worden gegeven door een of meer docenten en/of onderzoekers van het departement Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht.

Onderwerpen

Het onderwerp van de rechtszaak kan verschillen en wordt door jouw school gekozen. Hieronder staan de onderwerpen waarover de rechtszaak kan gaan.

  • Casus ‘Gebiedsverbod voor imam’

Een omstreden imam organiseert bijeenkomsten voor jongeren waarin hij radicaalislamitisch gedachtengoed uit. De overheid wil voorkomen dat de imam radicaliserende boodschappen verspreidt onder jongeren en legt daarom een gebiedsverbod op: de imam mag een half jaar niet meer in de wijken komen waar hij de bijeenkomsten organiseerde. Mag de overheid dit gebiedsverbod zomaar opleggen, of wordt daarmee de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst van de imam geschonden? 

  • Casus ‘Demonstreren tegen coronamaatregelen’

Een actiegroep wil demonstreren tegen de coronamaatregelen van de overheid. Weg met de anderhalvemetersamenleving! De overheid vindt dat er wel erg veel mensen worden verwacht bij de demonstraties. Met zoveel mensen (misschien wel duizenden!) kan het moeilijk zijn om anderhalve meter afstand te houden van elkaar. Ook lijken de demonstraties het karakter van een festival te krijgen, terwijl het organiseren van evenementen juist niet mag volgens de coronamaatregelen. De demonstraties worden dan ook verboden, maar is dat eigenlijk wel terecht? De actiegroep heeft toch het recht om te demonstreren?

  • Casus ‘Ongeluk op een evenement met monstertrucks’

Een gemeente heeft toestemming gegeven voor een evenement met monstertrucks. Op het evenement gaat het gruwelijk fout. Tijdens een stuntshow rijdt een monster truck het publiek in met als gevolg drie doden en 28 gewonden. Hoe kon het zo fout gaan? Heeft de gemeente wel genoeg gedaan om te zorgen dat de veiligheid van de bezoekers van het evenement is gewaarborgd? Had de gemeente wel een vergunning mogen verlenen voor dit gevaarlijke evenement?  

Praktische informatie

De gastlessen zijn gratis. De school en gastdocent(en) bepalen in overleg een datum en bespreken de gastles voor. Voorafgaand aan de les ontvang je een uitgebreidere casus en informatie over het verloop van de rechtszaak en de rol die de verschillende partijen daarin spelen. Zo starten we goed voorbereid aan het naspelen van de rechtszaak.

Wil je meer informatie over de gastles of wil jouw school zich aanmelden? Neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar rechtop@uu.nl.